Har du problemer med å tisse? Opplever du ofte urinveisinfeksjoner, som blærekatarr? Eller kanskje har du smerter og ubehag under vannlating? Hvis du kjenner deg igjen i disse spørsmålene, kan det hende du lider av urinretensjon.
Urinretensjon forekommer i forskjellige typer og grader. Noen personer kan ikke tisse i det hele tatt, til tross for at blæren er helt full – dette kalles akutt urinretensjon. Andre kan tisse, men har problemer med å tømme blæren helt – dette kalles kronisk urinretensjon.
Begge typer urinretensjon kan være svært ubehagelige og til tider smertefulle, derfor er det viktig at du søker hjelp hvis du mistenker at du har problemer med å tisse. Nedenfor har vi samlet de typiske symptomene på akutt og kronisk urinretensjon, og du kan også lese mer om mulige behandlingsformer.
Urinretensjon og symptomer kort fortalt
Urinretensjon er problemer med å tømme blæren for urin. Akutt urinretensjon er når man ikke kan tømme blæren for urin i det hele tatt. Kronisk urinretensjon er problemer med å tømme blæren fullstendig under vannlating.
Symptomer på akutt urinretensjon inkluderer:
- Vansker med å tisse
- Akutt, smertefull trang til å tisse
- Oppblåsthet, ubehag og/eller smerter i nedre del av magen
Symptomer på kronisk urinretensjon inkluderer:
- Hyppig vannlating
- Vansker med å starte vannlating
- Svak urinstråle
- Sterk, men mislykket trang til å tisse
- Trang til å tisse etter vannlating
- Mildt, men konstant ubehag i nedre del av magen og urinveiene
Opplever du noen av disse symptomene, er det viktig at du tar tak i det. Det kan være risikabelt å ikke kunne tisse. Hvis du mistenker akutt urinretensjon, bør du oppsøke lege. Blæren kan nemlig bare romme en viss mengde urin, og du må derfor få hjelp til å tømme blæren slik at den ikke blir overfylt. Mistenker du kronisk urinretensjon, bør du også søke hjelp. Den urinen som blir igjen i blæren kan nemlig bli infisert og dermed forårsake andre urinveisproblemer, for eksempel urinveisinfeksjoner.
Få bukt med urinretensjon
Det finnes flere måter å behandle urinretensjon på. Første steg er å finne ut hvilken type urinretensjon du har. Er det akutt urinretensjon, må du sannsynligvis oppsøke en lege eller annet relevant helsepersonell som kan hjelpe deg med å tømme blæren. Tømming av blæren kan gjøres ved hjelp av et kateter, som føres opp i urinblæren via urinrøret og leder urinen ut av kroppen.
Hvis det er problemer med å få tømt blæren helt som er tilfelle for deg, kan et kateter være løsningen. Et kateter som føres opp i urinblæren kan nemlig justeres mens det sitter i blæren, slik at du lettere kan avlaste blæren og tømme den for resturin. Du kan også forsøke deg med dobbelt vannlating, hvor du tisser en ekstra gang etter første vannlating. En dobbelt vannlating fungerer slik:
- Først tisser du. Det er viktig at du tar deg god tid, og vannlatingen bør foregå veldig avslappet, hvor du prøver å unngå å bruke magemusklene.
- Etter første vannlating reiser du deg fra toalettet og går litt rundt, men maks i 5 minutter.
- Etter cirka 5 minutter tisser du igjen, som beskrevet ovenfor – selv om du ikke føler trang til å tisse. Det kan hende at det ikke kommer noe urin ut andre gang, men fortsett likevel med dobbelt vannlating slik at du trener blæren, og den venner seg til det. Du kan eventuelt bruke en skammel som du setter føttene på for å sette i gang prosessen.
Ved dobbelt vannlating er målet å sikre en god blæretømming, som bidrar til redusert risiko for blæreinfeksjoner, nyreproblemer samt inkontinens.
Vil du vite mer om livet med urinretensjon?
Mistenker du at du har noen av de nevnte symptomene på akutt eller kronisk urinretensjon? Vil du vite mer om hvordan du bør gå frem? Du kan søke profesjonell råd og veiledning via Coloplast Assistanse.
Coloplast Assistanse er et gratis, uforpliktende tilbud som blant annet personer med urinveisproblemer kan benytte seg av. Her kan du ringe inn til erfarne, profesjonelle og kompetente sykepleiere som kan besvare dine spørsmål og hjelpe deg godt på vei med råd og veiledning.
Ring dem på 22 57 50 20 alle hverdager mellom kl. 09:00-16:00. Du kan også sende dem en e-post på assistanse@coloplast.com eller fylle ut kontaktskjemaet på deres nettside hele døgnet, og de kontakter deg så raskt som mulig.